Därför är LED bättre

LED, eller lysdioder som det handlar om, uppfanns faktiskt redan på 1920-talet men det är först nu på 2000-talet som de slagit igenom stort. Det beror givetvis på flera faktorer som att halogenlampor fasades ut sedan de blev förbjudna att tillverka och importera den 1 september 2018 och att det är ekonomiskt att byta till ledlampor. Det gäller både privat och för företag, inomhus och utomhus och även på fordon. Men vad är det som gör LED bättre än traditionella lampor? Vi kollar.

Du sparar pengar på LED

Att man sparar pengar på att köpa LED-lampor råder det inga som helst tvivel om men vad är det som blir billigare? Lamporna i sig är ofta ganska dyra jämfört med den gamla typen, ofta mer än 3-4 gånger så dyra. 

  1. Elförbrukning: Ledlampor förbrukar extremt lite ström och det gör att du kommer att kunna ha dem tända betydligt längre innan de kostar i närheten lika mycket att driva. 
  2. Livslängd: En ledlampa kan hålla otroligt länge. Tiotals år är inget ovanligt. 

Om det inte är nog med att spara pengar så är det också betydligt säkrare att använda LED. De blir inte lika varma och kan inte starta en brand. Om du också byter ut dina värmeljus och blockljus hemma mot LED-varianter så kan du tryggt somna ifrån dem utan att riskera att huset brinner ner. 

Har du fortfarande gamla lampor hemma? Då bör du kolla upp olika ledlampor som alternativ. De finns i många olika utföranden och ger faktiskt ett rätt skönt ljus också. 

20 Jan 2024