Vem är Banksy?

Banksy kan vara ett av de mest kända namnen i konstvärlden, men för personen bakom taggen är det en annan historia.

Gatukonstnären, vars tankeväckande verk har dykt upp i nästan alla hörn av världen, kunde strosa förbi dig på gatan, och du skulle inte bli klokare.

Banksy har lyckats behålla anonymiteten trots år av att skapa globala rubriker, tack vare en kombination av noggrann planering och en pålitlig inre krets.

Men om du tittar noga så finns det några detaljer där ute om den svårfångade artisten.

Banksy

Banksy är en gatukonstnär vars verk har dykt upp över hela världen och sålts för miljoner på olika auktioner. Banksys identitet har aldrig bekräftats av konstnären och hans verk är vanligtvis höljt i mystik. När konstverk väl dyker upp gör Banksy vanligtvis anspråk på dem via sin officiella Instagram-sida. Hans verk fokuserar ofta på aktuella samhällsfrågor och gör starka politiska uttalanden.

Vad vet vi säkert om Banksy?

Vi vet att Banksy kommer från staden Bristol, Storbritannien, där han skar tänderna när en ung artist sprejade sin tagg över staden på 1990-talet. Han flyttade senare in i mer sofistikerade och politiserade verk, innan han fortsatte att bli den gatukonstnär vi känner honom som idag.

Hans tidigaste storskaliga väggmålning är The Mild Mild West, målad 1999 i Bristols Stokes Croft. Verket föreställer en nalle som kastar en molotovcocktail mot tre kravallpoliser och målades av konstnären under tre dagar mitt på ljusa dagen. Det är fortfarande synligt i staden idag, tillsammans med ett antal av hans andra verk.

I en 2006 (anonym) intervju med tidningen Swindle sa Banksy: "Jag kom från en relativt liten stad i södra England. När jag var omkring tio år gammal målade ett barn som hette 3D gatorna hårt. Jag tror att han hade varit till New York och var den första som tog med spraymålning tillbaka till Bristol. Jag växte upp med att se sprayfärg på gatan innan jag någonsin såg det i en tidning eller på en dator.

"3D slutade måla och bildade bandet Massive Attack, vilket kan ha varit bra för honom men var en stor förlust för staden. Graffiti var det vi alla älskade i skolan. Vi gjorde det på bussen på väg hem från skolan. Alla gjorde det."

Banksys arbete har tagit honom till Paris, New York och Betlehem, där han öppnade Walled Off Hotel 2017, som vetter direkt mot den åtta meter höga betongmuren som byggdes av Israel för att skilja de palestinska områdena åt.

Det är inte första gången Banksy tar bort sitt arbete från väggen. År 2017 öppnade han Dismaland Bemusement Park i kuststaden Weston-super-Mare, nära hemstaden Bristol, som innehöll arbetsåkattraktioner vid sidan av klassiska Banksy-konstverk.

Varför håller Banksy sin identitet hemlig?

Trots Banksys höga profil och det faktum att människor betalar hundratusentals för att lägga vantarna på ett av hans verk, är mycket av det han gör i själva verket olagligt. Banksys offentliga arbeten görs vanligtvis i skydd av mörkret och utan tillstånd, och han brukar bara göra anspråk på dem långt efter att färgen har torkat.

Även om hans anonymitet naturligtvis tillför ett element av intriger till hans verk, fungerar den i slutändan som ett skyddslager för konstnären, eftersom hans verk på många ställen klassas som brottslig skada. Med tanke på hans status är det troligt att hans arbete skulle ge mindre effekt om han skulle samla en publik när det installerades.

26 May 2023