Varför höstens högskoleprov skrivs på en söndag

Högskoleprovet, är ett prov man kan skriva för att öka sina chanser att komma in på den utbildning man har sökt. Det är två tillfällen per år som det går att ta detta prov. Det är en gång på våren och en gång på hösten. Förr var det alltid en lördag, men från förra året så blev det att höstens prov är på söndagar. Varför höstprovet skrivs på en söndag kanske du undrar över då? Jo det beror på att Universitet- och högskolerådet efter påtryckningar från det religiösa samfundet sjundedagsadventisterna ändrade detta. Det har alltså att göra med religion. Men, det kan ju vara bra att skriva en söndag med. 

Tre skäl varför det är en fördel att skriva provet en söndag

Att skriva högskoleprovet på en söndag kan faktiskt vara fördelaktigt. 

Första fördelen är att du är mer utvilad på söndagen är på lördagen. Du hinner alltså vila ut innan det är dags att skriva provet. Sedan ger det ju dig extra tid att plugga på lördagen!

Andra skälet att det är en fördel är att, söndagar, de är ju inte så kul ändå! Eftersom söndagen är den klassiska vilodagen brukar färre aktiviteter planeras till söndagar. Lördagar är ju en dag man gärna annars hittar på saker. Då kan det vara trist att vika den dagen till att skriva prov.

Tredje fördelen är att du får mindre tid att fundera på hur det gick. När söndagens högskoleprov är över kommer nästa dag vara en måndag, det betyder en ny vecka och nya möjligheter. Skriver man en lördag så går man hela söndagen och funderar på hur det gick. 

 

 

22 Sep 2019